
Et dono la benvinguda al capítol 002 del pòdcast de la Butaca Vermella.
Aquest episodi el dedicaré a seguir amb el breu resum sobre el cinema català al llarg dels seus primers cent anys d’història.
Amb l’arribada del cinema a l’Estat Espanyol, Barcelona va convertir-se en un autèntic plató de cinema. I d’aquell període en destaquen un munt de persones rellevants i tres de les grans productores del moment: Hispano Films, Studio Films i la Barcinográfo.
Amb l’arribada de la Segona República i la instauració de la Generalitat i, sobretot, l’arribada del cinema sonor, el cinema fet a Catalunya segueix tenint un paper molt important. I es preveia un futur molt prometedor. Malauradament, aquell somni va quedar trencat per l’esclat de la Guerra Civil.
En aquest capítol sortiran noms de pel·lícules i també de professionals del sector. Ja d’entrada t’aviso que m’hagués agradat mencionar-ne molts més, però en tenir una limitació dels vint minuts i escaig de l’episodi he fet una selecció d’ells.
Possiblement, els seus noms no siguin massa coneguts, però t’asseguro que cada una de les persones que menciono ha tingut un paper molt important en el desenvolupament del cinema al país. I, malauradament, es parla molt poc d’ells i d’elles.
Abans de continuar. Una última apreciació. Què s’entén per cinema català? Doncs bàsicament el cinema dirigit o produït a Catalunya, sense tenir en compte la temàtica, el gènere o fins i tot, la llengua en què aquest hagi estat rodat.
Et dono la benvinguda a La Butaca Vermella.
💡 Llums. 🎥 Càmeres. 🎬 Acció.
Escaleta del programa
- Benvinguda
- Presentació del tema i breu resum del capítol anterior.
- L’arribada del cinema sonor
- L’esclat de la Guerra Civil
- El cinema de l’autarquia, l’oblit de la indústria catalana i la censura
- El cinema d’animació a Catalunya
- Iquino, el gran productor
- Els Estudis Balcázar
- Els anys seixanta i el cinema d’avantguarda. El cas de l’Escola de Barcelona
- El cinema durant la Transició
- Nova etapa del cinema català.
- Conclusions
- Comiat
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català de les Empreses Culturals.
Deixa un comentari
Heu d’iniciar la sessió per escriure un comentari.